RK PAROCHIE VAN ONZE LIEVE VROUW KONINGIN VAN DE VREDE – AMSTERDAM                                 MAANDAG TM ZATERDAG 13-17 UUR EN NATUURLIJK OP ZONDAG

HOME  |   ADRES-CONTACT-LINKS |  VIERINGEN |   SACRAMENTEN  |   PREKEN |    CARITAS  |    BIDDEN   |   FOTO’S   |    PASTOR  |   HISTORIE |    KOREN

Een bijzondere onthulling/wijding

‘Oeps, dat wordt modder..’ grapt een pelgrim.

Het is zaterdagochtend 19 februari en de nieuwe aanwinst van de Vredeskerk, het beeld van de Heilige Jacobus, is zojuist onthuld en door pastor Valkering gewijd. Het wijwater drupt zachtjes naar beneden in de grote Jakobsschelp.Hierin legen pelgrims de door hen van hun tocht meegenomen zakjes zand. Zand van de route waarin miljoenen voetafdrukken zijn achtergelaten en dat pelgrims uit alle landen met elkaar in verbinding brengt. Pelgrims hebben zand meegebracht van o.a. de Jakobsweg uit Duitsland, Tsjechië en Polen, van de Jesus Trail uit Israel, waaronder zand gevonden op de Olijfberg, en natuurlijk zand uit Compostela en Finisterra.

De belangstelling op deze ochtend is overweldigend. Meer dan honderd mensen, meest pelgrims en oud-pelgrims van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob zijn bij de viering aanwezig, evenals de pers en media. Het is een bijzondere viering: pelgrims zingen hun pelgrimsliederen, steken samen met elkaar de eerste kaarsen aan, delen hun verhalen, en zo’n 30 pelgrims die dit jaar op weg gaan, krijgen van pastor Valkering de pelgrimszegen.

jac_0059.CR2kopie.jpgNa afloop vertrekken de pelgrims voor een wandeltocht door Amsterdam langs allerlei plekken die herinneren aan het Amsterdamse pelgrimsverleden. Een klein clubje achterblijvers ruimt de restanten van de viering op.

De Heilige Jacobus – prachtig vorm gegeven door beeldend kunstenaar Herman van Elteren – heeft nu zijn plaats in de Vredeskerk ingenomen. Dat hij voor pelgrims een plek mag zijn om vanuit te vertrekken en een plek om weer naar terug te keren en bij thuis te komen. Dat het zand dat de pelgrims van hun tocht mee terug nemen voor ons allemaal het symbool van verbondenheid mag zijn. Voor de pelgrims, in de ware zin des woords, maar ook voor allen, iedereen die pelgrim is op de eigen levensweg.

Anke Jansen

Waarom een beeld van de Heilige Jacobus in de Vredeskerk?

Jij loopt niet het pad, maar het pad loopt jou’ zeggen pelgrims wel.

De kracht van een pelgrimstocht, zoals de bedevaart naar Santiago, bestaat er in dat hoewel zij een individuele onderneming is, iedere pelgrim zich onderdeel gaat voelen van een gemeenschap van mensen die het pad lopen en al eeuwenlang gelopen hebben.

Daarom is voor vrijwel alle pelgrims hun pelgrimstocht een meer dan indrukwekkende ervaring. En voor velen ook een sterk spirituele en religieuze ervaring.

Eenmaal thuis gekomen is het niet altijd even makkelijk om de draad van het gewone leven weer op te pakken en om de ervaringen van de pelgrimstocht een plaats te geven.

Daarom wil de Vredeskerk een plek creëren door een beeld te plaatsen van de Heilige Jacobus, beschermheilige van alle pelgrims.

Om pelgrims uit Amsterdam en omstreken een plek te bieden om vanuit te vertrekken en om naar terug te keren

Om hen gastvrijheid te bieden, te ondersteunen en te inspireren

Om hiermee in Amsterdam een eeuwenoude traditie in ere te herstellen, een traditie van zorg verlenen aan en ondersteunen van pelgrims

Weer thuis, WAT NU??

Je bent weer thuis, terug van je pelgrimage! Wat nu??

Veel pelgrims hebben onderweg sterke spirituele ervaringen en/of aanvaringen met zichzelf, en velen ontwikkelen goede voornemens om, eenmaal thuisgekomen, anders te gaan leven en/of werken. Hoe nu verder??

Zou je hierover graag van gedachten wisselen met andere pelgrims die ook dergelijke ervaringen hebben gehad en die deze ervaringen in hun verdere leven hebben geïntegreerd?

Jan en Mariluz Melis zijn graag bereid om je te helpen deze ervaringen (die vaak in je naaste omgeving niet begrepen worden) in jouw leven een plaats te geven.

Mail naar: janlamelis@gmail.com (Jan) of mariluzmelis@gmail.com

Pelgrims voor Pelgrims

Voor pelgrims die op hun tocht Amsterdam aan doen en die in het bezit zijn van een credential of  pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, biedt de werkgroep ‘Jacobus in de Vredes’ de mogelijkheid tot overnachting. Neem daartoe tot uiterlijk twee dagen van tevoren telefonisch contact met ons op via mobiel 06-12629206 of email e.m. visser@planet.nl

Op verzoek geeft pastor Valkering ’s ochtends in het morgengebed (7.30 uur) de pelgrimszegen.

Wie zijn wij?

Jan en Mariluz Melis

Liepen in de zomer van 1997 in ongeveer 3½ maand van hun toenmalige woonplaats Den Bosch naar Santiago. Daarna hebben zij in Spanje ruim 8 jaar verscheidene refugio´s gerestaureerd en beheerd: bijna 2 jaar in Hospital de Orbigo (Leon) en 5 jaar naast de beroemde Ermite Santa Maria de Eunate (Navarra). Na vervolgens 2 jaar als vrijwilligers in een weeshuis in Rio (Brazilië) gewerkt te hebben, wonen zij nu in Amsterdam en maken deel uit van de parochie van de Vredeskerk.

Mirjam van Kessel
Liep in haar eentje in de zomer van 2006 vanuit haar woonplaats Weesp naar Santiago om vervolgens  door te stappen naar Kaap Fisterra. Tijdens haar tocht hield zij een weblog bij, www.mirjamopcamino.web-log.nl

Anke Jansen

Liep in de zomer van 2006 op haar vijftigste verjaardag de deur uit om 5 maanden later in Santiago aan te komen, waarna ze nog even doorliep naar Cabo Finisterre. In 2009 keerde ze voor een maand terug naar Santiago om een gedeelte van de Camino Frances in omgekeerde richting terug te lopen.

‘Zo spreekt de HEER:

‘Ga op de kruispunten staan en kijk uit.

Vraag naar de oude paden,

vraag wat de goede weg is en volg die, dan zult u rust vinden’

(Jer. 6:16)

Santiago 2006 144.JPG