Vredeskerk     elke dag open

 

RK PAROCHIE VAN ONZE LIEVE VROUW KONINGIN VAN DE VREDE – AMSTERDAM                                 MAANDAG TM ZATERDAG 13-15 UUR EN NATUURLIJK OP ZONDAG

HOME  |   ADRES-CONTACT-LINKS |  VIERINGEN |   SACRAMENTEN  |   PREKEN |    CARITAS  |    BIDDEN   |   FOTO’S   |    HISTORIE |    KOREN  

 

 

Een bijzondere onthulling/wijding

 

‘Oeps, dat wordt modder..’ grapt een pelgrim.

Het is zaterdagochtend 19 februari en de nieuwe aanwinst van de Vredeskerk, het beeld van de Heilige Jacobus, is zojuist onthuld en door pastor Valkering gewijd. Het wijwater drupt zachtjes naar beneden in de grote Jakobsschelp.Hierin legen pelgrims de door hen van hun tocht meegenomen zakjes zand. Zand van de route waarin miljoenen voetafdrukken zijn achtergelaten en dat pelgrims uit alle landen met elkaar in verbinding brengt. Pelgrims hebben zand meegebracht van o.a. de Jakobsweg uit Duitsland, Tsjechië en Polen, van de Jesus Trail uit Israel, waaronder zand gevonden op de Olijfberg, en natuurlijk zand uit Compostela en Finisterra.

 

De belangstelling op deze ochtend is overweldigend. Meer dan honderd mensen, meest pelgrims en oud-pelgrims van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob zijn bij de viering aanwezig, evenals de pers en media. Het is een bijzondere viering: pelgrims zingen hun pelgrimsliederen, steken samen met elkaar de eerste kaarsen aan, delen hun verhalen, en zo’n 30 pelgrims die dit jaar op weg gaan, krijgen van pastor Valkering de pelgrimszegen.

 

jac_0059.CR2kopie.jpgNa afloop vertrekken de pelgrims voor een wandeltocht door Amsterdam langs allerlei plekken die herinneren aan het Amsterdamse pelgrimsverleden. Een klein clubje achterblijvers ruimt de restanten van de viering op.

De Heilige Jacobus – prachtig vorm gegeven door beeldend kunstenaar Herman van Elteren – heeft nu zijn plaats in de Vredeskerk ingenomen. Dat hij voor pelgrims een plek mag zijn om vanuit te vertrekken en een plek om weer naar terug te keren en bij thuis te komen. Dat het zand dat de pelgrims van hun tocht mee terug nemen voor ons allemaal het symbool van verbondenheid mag zijn. Voor de pelgrims, in de ware zin des woords, maar ook voor allen, iedereen die pelgrim is op de eigen levensweg.

Anke Jansen

 

Waarom een beeld van de Heilige Jacobus in de Vredeskerk?

 

Jij loopt niet het pad, maar het pad loopt jou’ zeggen pelgrims wel.

 

De kracht van een pelgrimstocht, zoals de bedevaart naar Santiago, bestaat er in dat hoewel zij een individuele onderneming is, iedere pelgrim zich onderdeel gaat voelen van een gemeenschap van mensen die het pad lopen en al eeuwenlang gelopen hebben.

Daarom is voor vrijwel alle pelgrims hun pelgrimstocht een meer dan indrukwekkende ervaring. En voor velen ook een sterk spirituele en religieuze ervaring.

Eenmaal thuis gekomen is het niet altijd even makkelijk om de draad van het gewone leven weer op te pakken en om de ervaringen van de pelgrimstocht een plaats te geven.

Daarom wil de Vredeskerk een plek creëren door een beeld te plaatsen van de Heilige Jacobus, beschermheilige van alle pelgrims.

Om pelgrims uit Amsterdam en omstreken een plek te bieden om vanuit te vertrekken en om naar terug te keren

 

 

 

Links

 

www.santiago.nl

(website Nederlands Genootschap van Santiago)

 

www.mirjamopcamino.web-log.nl

 

http://camino-de-santiago.startpagina.nl

 

www.wandelenvoorintegratie.nl

(website Sedat Çakir)

 

www.compostela.nl (website Jeroen Gooskens)

 

www.opwegvooreenwens.nl (weblog van Marlies van der Steeg

 

http://galopen.wordpress.com (waar een tocht naar Santiago toe kan leiden...)

 

 

Lezen

 

Praktisch Pelgrimeren naar Santiago de Compostella, Joop van der Meulen,  Nederlands Genootschap van Sint Jacob

 

De pelgrimstocht naar Santiago, Paulo Coelho

                

Ver onderweg, Jeroen Gooskens, Valkhof Pers

                

De weg van de Pelgrim, Carolus Verhulst (Bew.), Uitg. Synthese

 

De omweg naar Santiago, Cees Nooteboom, De Bezige Bij

 

Wandelen langs heilige plaatsten. Dagtochten naar bedevaartsoorden in Nederland,  deel 1/deel 2, Uitgeverij Meinema

 

Te voet naar Jeruzalem,  Sebastien de Fooz

 

Pelgrimstocht naar Mekka, Ilija Trojanow